De beste auto alarmen

de beste auto alarmen

Je hebt net een nieuwe auto gekocht. Een grote uitgave, waar je natuurlijk zuinig op bent. Daarom is het belangrijk om je auto goed te beveiligen. Maar hoe doe je dat eigenlijk en welk auto alarm heb je nodig? In deze blog gaan we in op de verschillende klassen auto alarmen en vertellen we je welke klasse het beste bij jouw auto past.

De Klassen Auto alarmen

Auto alarmen worden ingedeeld in vijf verschillende klassen, die genummerd zijn van 1 tot en met 5. Deze klassen worden vastgesteld door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CVV), ook bekend als de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM). Hieronder volgt een overzicht van de verschillende klassen:

Klasse 1 – Startonderbreker

Het basisniveau van beveiliging in auto’s omvat vaak een standaard startonderbreker, wat een fundamentele maar effectieve beveiligingsmaatregel is. Dit essentiële onderdeel is standaard aanwezig in de meeste auto’s die in Europa worden geproduceerd. De startonderbreker voorkomt dat de auto kan worden gestart zonder het gebruik van de juiste sleutel. Deze eenvoudige, maar betrouwbare functie draagt bij aan het ontmoedigen van diefstal en biedt een eerste verdedigingslinie tegen ongeautoriseerd gebruik van het voertuig. Het is een belangrijk element van de algehele beveiliging van de auto, zelfs op het meest basisniveau.

Klasse 2 – Alarmsysteem

Een auto uitgerust met een klasse 2 autoalarm beschikt over een geavanceerd beveiligingssysteem dat inbraak detecteert via verschillende sensoren die strategisch in de auto zijn geplaatst. Deze sensoren kunnen beweging, schokken of veranderingen in de interieur- of exterieuromgeving van het voertuig detecteren. Wanneer er een inbraakpoging wordt gedetecteerd, wordt onmiddellijk een luid alarm geactiveerd om de dief af te schrikken en aandacht te trekken naar de potentiele dreiging. Deze proactieve benadering van beveiliging verhoogt de kans op het voorkomen van diefstal of inbraak en biedt eigenaren gemoedsrust, wetende dat hun voertuig effectief wordt beschermd tegen ongeautoriseerde toegang.

Klasse 3 – Hellingshoekdetectie

Dit type alarm staat bekend om zijn vermogen om ongeautoriseerde bewegingen van de auto te detecteren, zoals het opkrikken of wegslepen van het voertuig, veelvoorkomende handelingen bij autodiefstal. Het systeem reageert onmiddellijk en activeert het alarm zodra het voertuig wordt verplaatst zonder het gebruik van de juiste sleutel. Deze geavanceerde technologie biedt een extra laag bescherming en verhoogt de kans om diefstal te voorkomen of daders af te schrikken. Het stelt eigenaars in staat om met vertrouwen hun auto te parkeren, wetende dat deze innovatieve beveiligingsfunctie waakzaam is en klaar staat om in te grijpen bij verdachte activiteit.

Klasse 4 – Voertuigvolgsysteem

Een klasse 4 autoalarm is een geavanceerd beveiligingssysteem dat niet alleen inbraak detecteert, maar ook een voertuigvolgsysteem omvat. Dit betekent dat in het geval van diefstal de politie te allen tijde de locatie van de auto kan traceren, wat een uiterst waardevolle functie is in noodsituaties. Het voertuigvolgsysteem biedt directe en nauwkeurige informatie aan de rechtshandhavingsinstanties, waardoor ze snel kunnen reageren en de gestolen auto kunnen lokaliseren. Deze functionaliteit verhoogt aanzienlijk de kans op het terugvinden van de auto en het arresteren van de daders, wat een geruststellende gedachte is voor autobezitters in geval van diefstal.

Klasse 5 – Automatische Alarmmelding

Een klasse 5 autoalarm biedt een hoog niveau van bescherming door automatisch een melding te versturen naar een meldkamer of rechtshandhavingsinstantie in het geval van diefstal. Dit zorgt voor een snelle en doeltreffende reactie, waardoor de kans groter is dat de gestolen auto wordt teruggevonden en verdere schade wordt beperkt. Deze geavanceerde functionaliteit biedt eigenaren gemoedsrust, wetende dat er onmiddellijk actie kan worden ondernomen in geval van een noodsituatie, en verhoogt tegelijkertijd de kans op een succesvolle recuperatie van het voertuig.

Welk Klasse Autoalarm Heb Ik Nodig?

Het juiste type autoalarm voor jouw voertuig hangt af van verschillende factoren, waaronder de eisen van je verzekeraar en de waarde van je auto. Voor duurdere voertuigen is het vaak verstandig om te investeren in een geavanceerder alarmsysteem van een hogere klasse, terwijl voor minder waardevolle auto’s een eenvoudiger alarm voldoende kan zijn. Het is belangrijk om deze aspecten te overwegen om de juiste bescherming te bieden tegen diefstal en inbraak.

Zelf een Autoalarm Inbouwen

Het is aan te raden om een auto alarm door professionals te laten installeren. Dit omdat moderne auto alarmen via de CAN-bus van de auto worden aangesloten en moeten worden aangeleerd. DIY-oplossingen zijn niet meer doenbaar en kunnen problemen veroorzaken met bijvoorbeeld je verzekering.

Conclusie

Er zijn dus verschillende klassen auto alarmen, met elk hun eigen beveiligingsfuncties. De meeste auto’s hebben al een standaard auto alarm ingebouwd, maar mocht dit niet het geval zijn, dan is het verstandig om er een te laten installeren door professionals. Kijk goed naar wat voor jou de beste optie is, rekening houdend met de eisen van je verzekeraar en de waarde van je auto. Investeer in de veiligheid van je auto en geniet met een gerust hart van elke rit op de weg. Benieuwd naar andere handige Auto accessoires? Bekijk dan onze andere blogs