Hoe optimaal je auto verzekeren?

Voor je auto verzekeren geldt in Nederland en bij uitbreiding in de rest van de Europese Unie een wettelijke verplichting. Dit zorgt ervoor dat elk voertuig dat op de Europese wegen rijdt ten minste moet zijn verzekerd door middel van een zogenaamde WA-verzekering. Het gaat hierbij om een verzekering die wordt afgesloten specifiek met als doel om de schade in te dekken die wordt veroorzaakt ten opzichte van derden. Deze verzekering is meteen ook de voordeligste keuze van alle autoverzekeringen die er bestaan. Dit gezegd hebbende is je auto op deze manier verzekeren niet altijd voldoende. Wil je hier graag meer over ontdekken? Dan is het een goed idee om je even te verdiepen in de informatie die we hieronder voor jou op een rijtje hebben gezet.

Is er sprake van een (extra) verplichting of niet?

Voordat we dieper ingaan op de verschillende aandachtspunten bij een auto verzekeren is het belangrijk om even na te gaan of je niet sowieso bent verplicht om te kijken in de richting van een beperkte of volledige cascoverzekering. Veel mensen zullen dit vreemd vinden. Het is namelijk toch zo dat er enkel en alleen een wettelijke verplichting geldt voor de WA-verzekering? Dat klopt, alleen moet er ook rekening worden gehouden met een mogelijke verplichting vanuit bijvoorbeeld de kredietverstrekker of de leasingmaatschappij. Zij kunnen namelijk van mening zijn dat het voertuig door middel van enkel en alleen de WA-verzekering niet afdoende goed is verzekerd.

In het merendeel van de gevallen (om maar niet te zeggen altijd) is het zo dat er moet worden gekozen voor het afsluiten van een volledige cascoverzekering wanneer er sprake is van een leasingovereenkomst. Deze verzekering moet (verplicht) in stand worden gehouden voor de volledige looptijd van de overeenkomst. Van zodra deze is afgelopen en de auto door jou als leasingnemer volledig werd betaald is het mogelijk om de autoverzekering naar eigen wens aan te passen. Ga je dus met andere woorden een auto verzekeren waarvoor er een leasingovereenkomst bestaat? Dan is dit zeker en vast een belangrijk punt om rekening mee te houden.

Keuze uit drie verschillende autoverzekeringen

In ieder geval geldt voor een auto verzekeren dat je in totaliteit een keuze kan maken tussen drie verschillende mogelijkheden. In eerste instantie is er de WA-verzekering. Dit is zoals reeds aangegeven de enige verzekering waarvoor een wettelijke verplichting geldt. Het afsluiten van dit type autoverzekering brengt concreet drie verschillende voordelen met zich mee, namelijk:

  1. De verzekering is af te sluiten tegen een lage verzekeringspremie;
  2. Je voldoet perfect aan de wettelijke verplichting;
  3. Je bent perfect verzekerd tegen schade veroorzaakt aan derden;

Ondanks de bovenstaande voordelen kan er in de praktijk worden opgemerkt dat de WA-verzekering niet voor elke verzekeringnemer voldoende is. Heel wat mensen willen dan ook graag de voorkeur geven aan een beperkt of een volledige casco verzekering. Dat is het gevolg van het feit dat men op deze manier aanzienlijk beter is gedekt tegen allerhande extra vormen van schade. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan schade veroorzaakt door een aanrijding met een dier, schade veroorzaakt door een brand of ontploffing en schade als gevolg van inbraak of diefstal. In het meest optimale geval ben je zelf ook verzekerd voor schade die je zelf aanbrengt aan het voertuig.

Je auto verzekeren door middel van een allrisk verzekering

De meest complete autoverzekering die je op de markt aantreft is de zogenaamde allrisk verzekering. Het gaat hierbij anders gezegd om de volledige cascoverzekering die alle dekkingen bevat die je ook terug kan vinden bij een goedkope autoverzekering, de WA-verzekering en de beperkt cascoverzekeringen. Het spreekt voor zich dat deze dekkingen op zich nog niet alles zijn. Deze dekkingen worden immers nog aangevuld met één belangrijke extra dekking. Het gaat hierbij specifiek om de dekking die eigen schade indekt.

Voor heel wat mensen geldt dat ze de keuze maken om een dure, gloednieuwe auto aan te kopen. In dat geval spreekt het voor zich dat je deze wellicht niet uitsluitend zal willen laten verzekeren door middel van een WA-verzekering. Het afsluiten van een meer uitgebreide verzekering met als absolute top keuze uiteraard de allrisk verzekering is dan uiteraard de meest voor de hand liggende keuze. Op deze manier wordt er namelijk voor gezorgd dat jouw investering het best wordt beschermd.

Voordelig je auto verzekeren? Dat doe je met deze tips!

Het spreekt voor zich dat een auto verzekeren altijd bepaalde kosten met zich meebrengt. De hoogte van de kosten die je moet betalen zal in de praktijk altijd afhankelijk zijn van onder meer het soort autoverzekering waarvoor je gaat kiezen. De WA-verzekering is wat dat betreft uiteraard financieel de meest interessante en tevens ook meest toegankelijke keuze. Voor de allrisk verzekering geldt dat ze de duurste optie is. Dit gezegd hebbende is het ongeacht het soort autoverzekering waarvoor je gaat kiezen altijd mogelijk om op meerdere manieren een besparing te realiseren. Hoe? Dat laten we je graag ontdekken door middel van de onderstaande tips.

  1. Zorg ervoor dat je altijd een vergelijking uitvoert voordat je een autoverzekering afsluit;
  2. Vermijd het afsluiten van overbodige dekkingen voor je autoverzekering;
  3. Bekijk wat je eventueel kan doen met het eigen risico van je autoverzekering;

Dat je auto verzekeren in Nederland en bij uitbreiding in de rest van Europa verplicht is, is iets wat veel mensen een beetje vervelend vinden. Toch hoeft het dat helemaal niet te zijn, integendeel. Door rekening te houden met de hierboven aangehaalde bespaartips is het namelijk mogelijk om de premie van je autoverzekering aanzienlijk in te perken. Op deze manier kan ervoor worden gezorgd dat het afsluiten van een passende verzekering voor je auto aanzienlijk voordeliger wordt.

Denk goed na over het verzekeren van je auto

Alle informatie op deze pagina heeft duidelijk gemaakt dat er grondig moet worden nagedacht over je auto verzekeren. Door grondig met alle verschillende aandachtspunten rekening te houden zal je namelijk in de praktijk kunnen vaststellen dat je behoorlijk wat kan besparen zonder dat er moet worden ingeboet op vlak van zekerheid en betrouwbaarheid. Door een beetje extra tijd en onderzoek te investeren in de zoektocht naar de beste autoverzekering zal je uiteindelijk altijd kunnen rekenen op de voor jou meest interessante keuze. Breng daarom eens een bezoekje aan https://www.diks.nl/.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.