Autolichten

Om ongevallen te voorkomen bestaan er vele actieve en passieve veiligheidsystemen die deel uit maken van je wagen. Een van deze actieve systemen zijn de lichten op de auto. Er zijn wel elf verschillende soorten van autolichten waaronder de meest gebruikte de dimlichten en standlichten zijn. Het voorbije decennia zijn er ook vele innovatie’s geweest, waaronder de invoeren van de LED en Xenon lampen in tegenstelling tot de halogeenlampen. Xenonlichten, ook aangeduid als HID lampen, hebben een mooi blauwachtig spectrum en gaan veel langer mee dan de traditionele types.

Belangrijk om weten is dat om de veiligheid te garanderen het aangeraden is om je autolichten regelmatig te controleren zodat je weet dat ze nog werken. Namelijk, tijdens de autokeuring is de staat van de autolichten altijd een van de aspecten die worden gecontroleerd. Er wordt nagegaan of deze allemaal werken en of de koplampen wel correct zijn afgesteld. Een artikel in een lokale krant wees erop dat er ongeveer 1 op 10 mensen dagelijks iemand met een defect dimlicht zien rijden.  Daarenboven worden ze ook vaak verblind omdat er vaak koplampen verkeerd staan afgesteld. Meer informatie vind je op autolichten.be.

Daarom vooraleer dat je naar de autokeuring gaat voer je best een grondige controle uit van de lichten op je wagen!

Elk soort van verlichting heeft zo zijn eigen symbool, die symbolen van de autolichten zijn ofwel rood, wat betekent  dat je zo snel mogelijk moet stoppen. Terwijl een oranje- of geelkleurig symbool je oproept tot aandacht, dit kan betekenen dat er iets stuk is of niet naar behoren werkt. Indien het symbool groen is wil dit zeggen dat jet dient om iets meer te weten te komen. Een speciaal geval is het blauwe grootlicht indicatielampje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.